PROTŘEPAT - NEMÍCHAT!

19. ledna 2011 v 23:59 | Bylinka |  ● Téma týdne
Milovaná i nenáviděná. Opěvovaná i zatracovaná. Libozvučná i skřípavá. Vyhledávaná i obávaná. Snadná i nevyzpytatelná. Obrozená i utlačovaná. A v neposlední řadě taky plná nás, Čechů, tolik oblíbených - dvojsmyslů!

Smícháním všech výše zmíněných ingrediencí podle náležitých pokynů dohromady vzniká pestrobarevný koktejl uváděný v odborné literatuře nejčastěji pod názvem ČEŠTINA®. Je považována za český národní nápoj, avšak musíme s politováním konstatovat, že mezi samotnými vlastenci se v poslední době téměř nadzvukovou rychlostí šíří její nelegální padělek doprovázený zákeřnou virovou nákazou, tzv. CzsHťYnA!. Její dopady jsou v současné době předmětem studií mnoha významných institucí a již nyní je jisté, že nabývají katastrofických hodnot.

Známo je nepřeberné množství variant a obměn této delikatesy. Každý kuchař má svou vlastní originální recepturu. Podle nejaktuálnějších výzkumů je k dnešnímu dni na území České republiky registrováno celkem 10 526 685 kuchařů vlastnících autorská práva a licenci na produkci tohoto vyhledávaného nápoje. Licence se dědí z rodičů na potomky a je veřejným tajemstvím, že některé původní rukopisy byly během posledního desetiletí znehodnoceny a výsledné produkty tudíž postrádají vlastnosti, které jsou více než žádoucí. Toto poškození je ve většině případů nevratné.

Proto apeluji na vás všechny, kdo každý ve svém trezoru onen recept ukrýváte, abyste dbali zvýšené opatrnosti a ostražitosti v jeho aplikování. Zákeřný virus si nebere servítky a ničí, co se dá. Nenechme si tohle naše národní dědictví ukrást. Podle nepotvrzených studií prospívá přirozené obranyschopnosti receptů přidání vaší vlastní individuální ingredience. Účinek následně nabyté nesmrtelnosti receptu je v současné době ověřován v předních českých vědeckých laboratořích.

Pro asociaci češtinářských kuchtíků nadatlovala Bylinka,
studentka 1.ročníku královské české kuchařské aliance Olomoucké univerzity.
:)

Aktualizace: Tenhle článek byl zařazen mezi doporučené nejzajímavější články věnované tématu týdne Český jazyk :-) DĚKUJU!!
 


Anketa

Jestli jsi tady byl/a, usměj se :-)

:-)

Komentáře

1 Marta Woitek | Web | 20. ledna 2011 v 0:25 | Reagovat

Fakt moc hezkej článek! :-) úsměvné :-)

2 Marta Woitek | Web | 20. ledna 2011 v 0:38 | Reagovat

Myslím že čeština-angličtina je dobrej obor ;-) Ve článku jsem ale spíš měla na mysli takový lidi,kteří mají potřebu mít anglický nadpisy,výrazy jako "super boy",anglický zkratky... Nejhorší je,když někdo nezná míru,protože všeho moc škodí :))

3 sweal | 20. ledna 2011 v 5:00 | Reagovat

fakt skvelé poňatie témy...musím povedať, že sa mi to veľmi páči :-)

4 ethnea | Web | 20. ledna 2011 v 6:10 | Reagovat

Paani, po dlouhe dobe jeden z nejlepsich clanku, jake jsem cetla.

Cestinu miluju (spisovne miluji by mi asi slo proti srsti, promin, cestino) a nesnesu pohled na hrubky a stylisticke nedostatky vseho druhu. Nicmene vetsi cast sveho casu travim komunikaci v anglictine, a tak se mi stava, ze nektere veci umim anglicky vyjadrit lepe nez cesky. A pak tu anglictinu asi pouzivam i tam, kde bych nemela.

5 Ann Taylor | Web | 20. ledna 2011 v 8:37 | Reagovat

Tak tohle je ten nejlepší článek, co jsem četla :D
Ještě bych snad dodala, že se recept v malých množstvích dostává i do zahraničí, pokud některý z kuchařů změní zemi a je natolik hrdý, že se o něj nenechá připravit cizokrajnými náhražkami :D

6 Otavinka | Web | 20. ledna 2011 v 8:44 | Reagovat

Dobré ránko Bylinko !
Úžasné a děkuji. Po ránu v Olomouci sluníčko nad katedrálou i v článku na žlutém podkladu. A jaký článek !
Zcela se cítím fit a plna energie něco smysluplného dělat.Díky za komentík. :-)  :-)  :-)

7 signoraa | E-mail | Web | 20. ledna 2011 v 11:07 | Reagovat

Musím uznat, že tohle je jeden z nejlepších článků na téma týdne, který jsem četla. Je z něj patrná láska k českému jazyku, je v něm obsaženo vlastně úplně vše. :-)  :-)  :-)
Díky za komentář - ta miminka jsou odhadem 2,5 až 3 metry vysoká (počítám-li výšku od země k hlavě). Moje mladší téměř dvoulétá vnučka procházela mezi rukama. :-D

8 Aleee | Web | 20. ledna 2011 v 11:25 | Reagovat

Úžasný článek! Myslím ale, že čeština je holka statečná a nedá se. A navíc má tolik hrdých rytířů, kteří ji budou do skonání věků bránit ;-)...

9 Lenča | E-mail | Web | 20. ledna 2011 v 14:44 | Reagovat

Moc krásně a zajímavě napsaný článek :) Já jsem sice teprve na začátku střední, ale po maturitě taky plánuju studovat jazyky. A nejspíš jako ty právě češtinu a angličtinu (:

10 tuliplike | Web | 20. ledna 2011 v 14:59 | Reagovat

Ano! Ano! Ano! I když nejsem  z téhle asociace kuchtíku, ráda dám taky ruku k dílu. Myslíš, že by nějaká chemická součenina pomohla tuto nákazu zničit? :)

11 ondrejmoravec | E-mail | Web | 20. ledna 2011 v 16:51 | Reagovat

Ahoj článek se mi líbí,  je svižný, ještě víc se mi ale líbí celkový dojem z tvého blogu... s grafikou jsem zatím kvůli času na štíru a u tebe je vše přehledné a přitom barevné

12 Bylinka | Web | 20. ledna 2011 v 17:31 | Reagovat

[1]: Děkuju, jestli se proběhl po tváří úsměv, účel článku z poloviny splněn:)

[3]: Děkuju:))

[4]: Děkuju moc:-) Já už koncovky -u vůbec neberu jako nějakou gramatickou chybu, radši DĚKUJU než DĚKUJI, to -i je mi nějak proti srsti, nevím proč:) Ale chyby jako takové taky nemám ráda. Chápu, že se stane, že někdo něco poplete, ale základní věci mě dokážou pořádně rozohnit:)

[5]: Nejlepší, až tak?:) Strašně moc děkuju!! A dodatek parádní a na místě:)

[6]: I já děkuju, představila jsem si tu olomouckou nádheru, kterou vídám každé ráno z okna:-)

[7]: Děkuju, to jsem moc ráda, že jsou moje sympatie k češtině rozpoznatelné:)

[8]: Taky vidím budoucnost češtiny optimisticky:) Děkuju, Alee:)

[9]: Děkuju, určitě jdi studovat jazyky, já osobně si to nemůžu vynachválit, jsem spokojená:)

[10]: Něco dneska společně vymyslíme, Jaňulí, na našem čajovém dýchánku, už za chvíli, těším se! :*

[11]: Děkuju moc moc moc!!:) Já osobně se ale necítím graficky nijak vyspělá, všechno tvořím v pouhopouhém malování a co se při tom navztekám!! :)

13 Lennroe | Web | 20. ledna 2011 v 18:48 | Reagovat

A přibývá i ciozkrajných kuchářů, kteří recept nezdědili, ale převzali a přípravu nápoje ovládají lépe než původní dědici. Zabavit padělky a majitele pokutovat vyplněním 100 až 200 kusů dětských písanek! A Bylinka na hrad (do ústavu pro jazyk Český)

14 Dreamy | Web | 20. ledna 2011 v 21:53 | Reagovat

Nemám dalších slov, snad jen - naprosto skvělý článek! :))

15 Vendy | Web | 21. ledna 2011 v 0:24 | Reagovat

Nadatlovalas to skvěle, tvůj článek si dávám jako půlnoční kulinářskou pochoutku. A šmakuje mi převelice! :-P
Skvělý textík, líbí se mi podání v kulinářském duchu. A souhlasím snad s každým slovem zde uvedeným. Ano, miluju češtinu, ano, je to nádherný a bohatý jazyk, ano, v poslední době se rozlézá jako mor stádo češtinových prznitelů (zde spíš prznitelek. Achich ouvej.)
Ještě jednou, tvůj článek je pětihvězdičkový a zasloužil by zařadit do žebříčku nej. :-)

16 adaluter | Web | 21. ledna 2011 v 2:19 | Reagovat

Tak tenhle koktejl popíjím průběžně celý den a musím říct, neznám lepší pití, kam se hrabe Mattoni. :-P
Skvěle napsané.

17 girli | Web | 21. ledna 2011 v 11:13 | Reagovat

nádhera, kam na ty nápady pořád chodíš :)

18 Mimbral | Web | 21. ledna 2011 v 13:03 | Reagovat

Perfektní! =) Kdysi jsem uvažovala o novinařině (to možná víš), ale i o lingvistice, jenže jsem se obávala, že bych se pak neuplatnila. Inu teď jsem ráda, že studuju to, co studuju, i když ta láska k češtině mě neopustila.
Právě už třeba dvojsmysly. Myslím, že žádný cizí jazyk tohle (a v takové míře jako tu) nezná. =)
A tak mě napadá, co děláš příští úterý? Já budu mít totiž poslední zkoušku a domů jezdím vždycky přes Olomouc, kde mám sto chutí vystoupit. Tak kdybys třeba neměla před zkouškou (a byla v Olmu), tak bych s Tebou ráda na chvíli třeba někam zašla =)

19 what-up(dubious cat) | E-mail | Web | 21. ledna 2011 v 16:50 | Reagovat

Už z prvních vět mi bylo jasné, že jsi osobou inteligentní a češtinu studující!
Perfektní nápad a bezchybné provedení- dávám za 5 (hvězdiček)

20 Janinka | Web | 21. ledna 2011 v 17:08 | Reagovat

Byla jsem zvědavá, kdo mi napsal komentář na můj blog. A teď opravdu koukám s nádherným pocitem na duši. Tvá čeština je jako krásné korálky na jemné pavučince. Myslím, že se sem budu moc ráda vracet. :-)

21 Bylinka | Web | 21. ledna 2011 v 17:39 | Reagovat

[13]: :-) opět krásný dodatek:)) Do ústavu pro jazyk český? Co bych si tam počala?:) já chci být paní učitelka :-)

[14]: Děkuju, Alenko:)

[15]: Děkuju moc a jsem ráda, že chutnalo:) Přeci jen jsem kuchařský amatér:))

[16]: Dík :)

[17]: Zrovna tohle všechno mě napadlo pozdě večer ve sprše:) Vylezla jsem a za půl hodinky bylo hotovo:) Děkuju!

[18]: Děkuju moc, Klokánku:) Odpověď už jsi jistojistě našla na facebooku:) To uteče rychle a těším se, až se uvidíme:)

[19]: Vážně? To mám radost, polechtala jsi mé ego:-)

[20]: A Tvůj komentář je ještě krásnější! Děkuju moc:-)

22 titinetrouble | Web | 21. ledna 2011 v 19:45 | Reagovat

Facebook je ve své podstatě skvělá věc, jen prostě nechápu, že na tom někdo dokáže hodiny sedět a sedět a ťukat tam všechno ve zkratkách. Píšeš fakt suprově!!! :-)

23 martyny | Web | 21. ledna 2011 v 21:49 | Reagovat

Ono to vypadá, že to je jenom čeština, ale už jsem viděl upravené verze i jiných jazyků, slovenštiny, angličtiny, němčiny a naposled i italštiny :-) Vypadá to, že virus nezná hranic a zasahuje puboše všech národností :D

24 kamienky | Web | 21. ledna 2011 v 22:28 | Reagovat

Milé :)

pekná kombinácia farieb ;-)

25 edithhola | E-mail | Web | 23. ledna 2011 v 23:12 | Reagovat

Krásný nápad. Už jsme myslela, že zavřu blog, ale ještě si Tě přidám do žebříčku k TT. Uveřejním ho zítra.

26 Bylinka | Web | 23. ledna 2011 v 23:53 | Reagovat

[22]: Souhlasím. A děkuju:)

[23]: Uff, to jsem "ráda", že jsem se s ním setkala "jen" v češtině:-)

[24]: Děkuju:) Poslední dobou hodně ujíždím na fialové a žlutá k tomuhle blogu patří odjakživa:-)

[25]: Děkuju:)

27 amantia | Web | 24. ledna 2011 v 13:24 | Reagovat

skvelé... veľmi pekne, hravo podané a výborne sa to číta... :) snáď tento článok prinesie obrodu nie len jazyku českému, ale i tým susedným, menovite našej ľubozvučnej slovenčine :)

28 Nikolas | E-mail | Web | 24. ledna 2011 v 14:42 | Reagovat

Moc hezky napsané :) Článků na toto téma bylo napsáno opravdu dost, ale málokterý byl tak originální jako tvůj :)
Po pravdě já nesnáším chyby v českých textech, ale sama je dělám, protože si po sobě hrozně nerada čtu články... :)
Proti Facebooku vlastně nic nemám, dokonce už jsem si i tvrdě promazala všechny, kteří (třeba i jen jednou) ve svých statusech psali takhle hrozně :)

[24]: Taky se mi tato kombinace hrozně moc líbí :)

29 Vendy | Web | 25. ledna 2011 v 21:19 | Reagovat

[20]: To je krásný příměr.
S Janinkou souhlasím.
A tvůj článek je výborný i po druhém, ba i po třetím přečtení!
[4]: Myslím, že napsat "miluju" je v pořádku, i v románech se vyskytují slangové výrazy, nebo ne zrovna nejpravopisnější... a koneckonců, nejde zde o úřední dopis, žejo... :-D

30 Aates | Web | 27. ledna 2011 v 17:23 | Reagovat

Nádherně jsi to napsala, taková metafora (nebo jak by se to dalo nazvat) by mne nenapadla. Hned jsi mi zlepšila už tak dobrou náladu :) Doufám, že náš češtinářský nápoj budeme pít ještě spousty let, protože je opravdu výborný :)

31 Nikolka | 26. února 2011 v 20:19 | Reagovat

Zkus web o mp3 zdarma stahuj vice jak 300 000 mp3 bez omezeni: http://www.tvojemp3.net/ http://www.svetmp3.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.